Školní moštárna Jirkov
 
Moštárna ovoce je vybudovaná ve středisku Jirkov. Tvoří ji zařízení na drcení a lisování ovoce, jehož výstupem je ovocná šťáva (mošt), který se může plnit přímo do lahví a nabízet jako čerstvý mošt, nebo se pasterizuje v dalším zařízení a plní se do 5-litrových bag-in boxů. Takto ošetřený mošt má minimální trvanlivost 1 rok. Výkon moštárny je přibližně 300 kg ovoce za hodinu a z jednoho kilogramu ovoce se vyrobí 0,6 - 0,7 litru moštu. Provoz moštárny zajišťují v rámci odborného výcviku žáci zemědělských a zahradnických oborů.
 
Jablečný mošt je 100% přírodní šťáva bez konzervantů, bez přidaného cukru, vody a barviv. Je určen buď k přímé spotřebě, nebo je ošetřen pasterizací.
Cena moštu k přímé spotřebě (stáčeno pouze do nádob větších než 5 litrů nebo do nových dvoulitrových PET lahví, které je možné zakoupit za 5 Kč přímo v moštárně):
- z vlastního ovoce                                                                               5 Kč/l
- ze školního ovoce                                                                            10 Kč/l
 
Cena moštu ošetřeného pasterizací plněného do bag-in-boxu (neotevřený má trvanlivost 12 měsíců, po otevření 21 dní, skladovat do maximální teploty 23 °C):
- z vlastního ovoce                                                                          85 Kč/5 l
- ze školních jablek                                                                       110 Kč/5 l
 
Praktické informace pro zájemce o moštování z řad veřejnosti v sezóně podzim 2017 čtěte zde.
  
< zpět