Stravovací a ubytovací služby

Obor vzdělání Stravovací a ubytovací služby: přehled zpracovaných DUM

Autor: Mgr. Anna Ječmenová     e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Hygiena a bezpečnost v kuchyni, inventář, odborná literatura a základní práce v kuchyni

  • Hygiena v kuchyni
  • Bezpečnost práce v kuchyni
  • Zařízení v kuchyni
  • Seznámení se s inventářem v kuchyni
  • Receptury teplých pokrmů
  • Receptury studených pokrmů
  • Přílohy – příprava příloh z brambor – vařené brambory
  • Zakládání inventáře na jednoduchý oběd
  • Základní inventář na podávání polévek
  • Přílohy z mouk – houskové knedlíky
  • Předběžná úprava mokrým způsobem
  • Předběžná úprava suchým způsobem
  • Předběžná úprava drůbeže
  • Přílohy – dušená rýže
  • Omáčky - rozdělení
  • Studená kuchyně
  • Plněná zelenina a ovoce
  • Příprava jednotlivých druhů základů
  • Příprava gulášů
  • Příprava rajčatového a mrkvového salátu


Autor:
Bc. Libuše Mihalincová     e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Potraviny podle původu, tepelné úpravy, příprava pokrmů

  • Rozdělení potravin podle původu
  • Předběžná úprava potravin - rostlinného původu
  • Předběžná úprava potravin - živočišného původu
  • Základní tepelné úpravy – definice
  • Vaření
  • Dušení
  • Zapékání, pečení
  • Smažení
  • Polévky - charakteristika, rozdělení
  • Polévky hnědé, vložky a zavářky
  • Bílé polévky
  • Vložky do polévek
  • Zavářky do polévek
  • Přílohy
  • Bezmasé pokrmy
  • Bešamel,Velouté
  • Pokrmy na objednávku
  • Těsta na moučníky
  • Pokrmy z mletého masa
  • Moučníky z kynutého těsta


Autor: Bc. Dagmar Vavrušková     e-mail:  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Polévky

  • Význam a rozdělení polévek
  • Vývary
  • Příprava vývarů
  • Čištění a zesilování vývarů
  • Zavářky a vložky
  • Nudlové těsto
  • Játrové knedlíčky
  • Krupicové noky
  • Příprava celestýnských a fritátových nudlí
  • Svítek
  • Vaječná sedlina
  • Bílé polévky
  • Příprava jíšky
  • Šlemové polévky
  • Bílé smetanové polévky
  • Bílé přesnídávkové polévky
  • Bílé zdravotní polévky
  • Bílé krajové polévky
  • Národní polévky
  • Speciální polévky


Autor: Mgr. Vlasta Němečková    e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Potraviny a výživa: 1-3. ročník SŠ 

  • Charakteristika a rozdělení potravin
  • Živiny
  • Základní živiny
  • Živiny nezbytné
  • Brambory Zelenina
  • Ovoce
  • Luštěniny
  • Vejce
  • Mléko
  • Hovězí maso
  • Telecí maso
  • Vepřové maso
  • Ryby
  • Drůbež
  • Energetická a biologická hodnota potravin
  • Zásady správné výživy
  • Zásady diferencované stravy
  • Význam léčebné výživy
  • Znaky jednotlivých diet

< Zpět