Hry VII. zimní olympiády dětí a mládeže 2016
Náš příspěvek k přípravě a organizaci
Velkou výzvou pro naši školu bylo podílet se spolu s žáky studujícími obory vzdělání z oblasti gastronomie při zajištění cateringových služeb na Hrách VII. zimní olympiády dětí a mládeže 2016, které organizoval Ústecký kraj. Na tuto akci jsme se připravovali již od začátku školního roku tj. od září 2015. Hned na začátku jsme si rozdělili práci na úsek výrobní a úsek obsluhy. Výrobní úsek, tj. učitelé odborného výcviku a žáci, sestavoval možný sortiment výrobků, kterými jsme se chtěli na Olympiádě prezentovat. Výrobu zaměřil na nové druhy mini zákusků, pekly se koláčky, hledaly se nové trendy v oblasti studené kuchyně. Učitelé odborného výcviku a žáci z úseku obsluhy měli za úkol stanovit požadavky na potřebný inventář a připravit žáky při výuce na různé způsoby obsluhy, nakládání s inventářem a přípravou a výzdobou tabulí a prostor. Realizační tým domlouval s organizátory olympiády, jaké cateringové služby budou žáci naší školy zabezpečovat.
Škola během olympiády (17. – 21. ledna 2016) zabezpečovala občerstvení pro účastníky olympiády, členy organizačního a řídícího výboru a také pro hosty primátora města Chomutova. Již první den při příjezdu čekalo na všechny účastníky malé občerstvení. Malé sice bylo, ale vzhledem k počtu zúčastněných se jednalo o výrobu 3000 ks plněných baget. Škola připravovala po celou dobu olympiády občerstvení v Olympijském domě, ve který se proměnilo chomutovské divadlo a dále v saloncích na zimním stadionu. Jednalo se denně o občerstvení pro přibližně 200 hostů a 80 soutěžících. Naše služby si také objednal primátor města Chomutova, který pozval asi 100 hostů na Primátorskou číši, kde se kromě vína podávalo také občerstvení formou kanapek a finger lžiček s různými náplněmi. Velkou výzvou pro školu bylo zabezpečení závěrečného rautu, který se konal během závěrečného ceremoniálu a byl připraven pro téměř 200 hostů. Skládal se z několika druhů teplých jídel a studeného občerstvení včetně mnoha druhů zákusků. Zákusky byly ozdobeny zimní tématikou v duchu olympiády a upekli jsme také dva dorty s logem olympiády Bambou.
Výrobu zabezpečovalo 14 učitelů odborného výcviku a zhruba 40 žáků. Úsek obsluhy v Olympijském domě s žáky oboru vzdělání hotelnictví zajišťoval učitel Ing. Jiří Vavřík, na zimním stadionu působila učitelka odborného výcviku Eva Květoňová spolu s žáky oboru vzdělání kuchař-číšník, tedy zhruba s dvaceti žáky. Úsek výroby pod vedením Ing. Alice Berchové zajišťoval výrobu celého podávaného sortimentu. Učitelé odborného výcviku se svými žáky pracovali na dvě směny. Dali jsme si za úkol, že veškeré výrobky budou expedovány průběžně, několikrát za den, aby byly stálé čerstvé. 
Za vzorné služby jsme obdrželi Diplom za nejlepší občerstvení, který podepsal hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.
 
 

Kontakt

 Název
 školy
 Střední škola technická,
 gastronomická
 a automobilní, Chomutov,
 příspěvková organizace
 Adresa
 Pražská 702,
 430 01 Chomutov
 Telefon 
 474 651 848,
 474 651 849
 E-mail  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
 www
 stránka    
 www.tgacv.cz  
 Datová
 schránka 
 753k9pg